PČELE - DJECA SUNCA

Foto esej: Pčele – Djeca sunca

Autor: Dušan Stijović
Čitav život pčela podređen je neodvojivo od sunca koje otvara cvjetove i služi im kao orijentir. Zbog te veze mnogi pčele nazivaju djetetom sunca.Pčelarstvo nije samo ekonomsko zanimanje. Pčele su nezamjenljive u oprašivanju cvijetnica. Za pčelare bavljenje pčelarstvom nije samo ekonomski isplativo zanimanje već inteligentna razonoda koja ga izdiže iznad stresne svakodnevice, utiče na psihologiju pčelara i čine ga smirenijim da postaje blage naravi, da ne uvrijede nikoga pa su, uglavnom, dobre naravi.

 

Pčele su prirodna misterija.

Poznati ruski ljekar – pčelar Naum Petrović Jojriš nazvao je pčele letećim farmaceutima. Njeni  proizvodi su svojevrsni ljekovi koje nije moguće industrijski proizvesti – med, vosak, polen, mliječ, propolis, pčelinji otrov…

U narodu se kaže: „Pčele su čiste“. Istraživači su ustanovili da dok rade napolju i dok su u dodiru sa raznim bakterijama, pčele ništa zarazno ne unesu sa sobom u košnicu. Ostala je tajna na koji način pčele sebe sterilišu.

Remek djelo korišćenja prostora u košnici su šestougaone ćelije saća.  Oni koji se bave geometrijom znaju da ima samo tri vrste figura čija se površina može bez ostatka podijeliti na manje slične površine, pravilnog oblika i jednake veličine.

Misterija za misterijom…

Nema još uvjerljivih objašnjenja zašto je šivot pčela ograničen na oko 45 dana, a onih koje se legu krajem jula, u avgustu, septembru i oktobru, život traje sedam do osam mjeseci.

U pčelinjem roju pčela – jedinka ne znači ništa, jer odvojena od zajednice, i pod najpovoljnijim uslovima za život, ona će umrijeti od samoće.

U prirodi su pčele najdostojanstvenije biće- od čovjeka ništa ne očekuju, nije se dala pripitomiti niti se umiljavala.

 

 

 

Preuzeto sa sajta MONTENEGRINA.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Ko je na mreži: 3 gostiju i nema prijavljenih članova

   

Brojač poseta